Скопският историк Петър Тодоров, който е член на смесената комисия по исторически и образователни въпроси, определи исканията на България като неприемливи и обидни за македонците.

Той призова политиците в страната му да намерят начин за отговор на настояванията на София, отбелязва електронното издание на вестник "Нова Македония".

"Трябва да има някакъв отговор на тези искания, които са неприемливи, нахални и обидни за чувствата на етническите македонци, особено по въпросите за езика и етническата идентичност, но политиците трябва да решат как и по какъв начин да отговорят на тази рамкова позиция на българското правителство", казва Тодоров.

Според него предложението, обединило политическите лидери на последната среща с президента на страната Стево Пендаровски, е за приемане на декларация в отговор на тази на българския парламент.

"Това обаче остава само идея", подчертава историкът.

Припомняме ви, че в началото на октомври българският парламент прие декларация, с която утвърждава условията на България за подкрепа на приемането на Северна Македония в ЕС.

Народното ни събрание призова властите в Скопие да реабилитират жертвите и репресираните от югославския комунистически режим и всички репресирани заради българското си самосъзнание, да се придържат към клаузата за официалния език на Северна Македония, да прилагат изцяло договореностите, постигнати в рамките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси.

България настоя те да бъдат отразени в учебните програми и материали в най-кратки срокове. В декларацията се добавя и искане за възстановяване на българските военни гробища в Северна Македония.