Гръцкото правителство удължи до 30 септември предпазните мерки за преминаване през ГКПП "Кулата"-"Промахон".

Преминаването продължава да бъде със задължителен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната, както и задължителен QR код.

Ограничителните мерките заради разрастващта се зараза от COVID-19 в южната ни съседка, се удължават до 30 и в Халкидики, Ханя, Лесбос, Закинтос, Ираклион, Пела, Пиерия, Иматия, Килкис и Миконос.

Прекратяват се всякакви масови прояви като: лайв партита, търговски панаири, религиозни шествия, пазари на открито и т.н.

Забраняват се всякакви събирания на повече от девет души на едно място по каквато и да било причина както на обществени, така и на частни места.

В заведенията за обществено хранене се позволяват максимум до четирима души на една маса, освен ако не става въпрос за роднини от първа степен, когато се разрешават до шестима души.

Задължителна е употребата на маска както на открито, така и в закрити пространства.

В сила е забрана за работа на заведенията от санитарен интерес от полунощ до 07.00 ч. сутринта.

От днес до 30 септември се въвеждат строги мерки и в област Атика. Използване на маска е задължително във всички затворени обществени и частни помещения, както и на открити събирания като площади и опашки в магазините. Препоръчително е маската да се носи навсякъде, включително и навън.

Нова карантина не е изключена в Гърция в случай на рязко нарастване на броя на заразените с коронавирус, обяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас.

"Общественото здраве е главната ни грижа и ние нямаме дилема между икономиката и общественото здравеопазване, това е псевдодилема, когато се сблъсквате с криза в областта на здравеопазването", посочи той.

Пецеса обясни нарастването на заразилите в Гърция се с разхлабването на ограничителните мерки след изолацията, но уточни, че правителството се стреми да избегне най-лошия вариант за развитие на събитията - нова строга изолация.

"Ще направим всичко възможно, за да решим този проблем. Още не сме стигнали до ситуация, когато е необходима принудителна изолация на населението, но всички планове остават на масата. Не искаме да стигнем до ситуацията, в която се оказаха Франция с 10 000 заразени всеки ден и Израел, който възстанови карантината", каза той.

В Гърция броят на заразяванията с коронавирус се колебае в последно време от 200 до почти 400. Постоянно увеличаване на броя на заразените се отбелязва от края на юли.