Служители на сръбското вътрешно министерство, заедно с представители на сръбската специална служба - Агенцията за информационна сигурност на страната, задържаха директора на старчески дом в град Ниш. Според пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на страната в понеделник директорът на старческия дом е бил задържан за "тежко престъпление срещу човешкото здраве във връзка с пренасянето на заразна болест", предаде ТАСС.

Той е обвинен, че не е предприел необходимите мерки за предотвратяване на разпространението на коронавирус, в резултат на което 135 пациенти и четирима служители са се заразили.

В Сърбия 2685 души са заразени с коронавирус, 80 души са загинали, 146 са на механична вентилация. Сърбия напълно е затворила границите си, в страната има извънредно положение и комендантско време. Парламентарните избори бяха отменени, междуградските автобусни и железопътни услуги бяха спрени. Хората над 65 години нямат право да излизат от домовете си.

По-рано Сърбия поиска помощ в борбата с епидемията от Руската федерация. На 3-4 април самолетите на руските военновъздушни сили доставиха в Сърбия 87 руски военнослужещи, включително военни лекари, специалисти вирусолози от радиационната, химическата и биологичната отбранителни сили (RHBZ), специално медицинско оборудване, както и защитна екипировка и 16 единици военна техника. Руските специалисти започнаха работа в столицата и редица градове на страната и дезинфекцираха стотици хиляди квадратни метра във водещи медицински центрове.