Заснемане на сцена от филм потроши жълти павета в центъра на София. На клипове в социалните мрежи се вижда ясно как автомобил прави каскада, в която се разбива по таван със страшна сила в културното наследство на столицата, а после се влачи по него.

Кадрите предизвикаха сериозни негативни реакции у столичани, които бяха възмутени от решението подобно нещо да бъде позволено. "През колко войни оцеляха тия павета, сега от простотията ще се затрият. Чудно", пише потребител в социалните мрежи. Други български граждани, вероятно от провинцията, скочиха срещу защитниците на паметника на културата.

Според тях нямало нужда от жълтите павета, защото били застаряла настилка, която никой не ползва... а и са хлъзгави. Но нека Ви обясним: Жълтите павета са паважна настилка от керамични блокове. В преносен смисъл те са символ на централната част на град София, България. В още по-широк смисъл те са сред популярните символи на столицата.

Свързват се главно с нейния административен, исторически и културен център (неслучайно с тях е настлано пространството от катедралата "Александър Невски" през района на Парламента, БАН и бившия царски дворец чак до Народния театър). Според легендата жълтите павета са подарък за сватбата на цар Фердинанд, а според фактите наистина са внос от Австро-Унгария, но по инициатива на тогавашния кмет на София Мартин Тодоров.

През 2013 година те биват обявени за културно наследство. По смисъла на закона за културното наследство, те се описват като паметник на културата. Това не е просто пътна настилка! Такива павета вече не се произвеждат и единственото нещо, което ни остава, е да се опитаме да ги съхраним максимално като част от историята ни.

Видеото можете да видите ТУК