Спешна проверка след зрителски сигнал за строеж на хижа на Мусала. Двете хижи на връх Мусала – Каменната и Новата, не работят. Причината – нямат разрешение за вземане и пречистване на вода. Там обаче се строи, съобщава Бтв.

На Каменната хижа има багер и работници, а проверяващи от четири институции започнаха проверка с дрон и папки под ръка.

Хижите са собственост на Българският туристически съюз. Техен наемател е Трайчо Пройчев. Твърди, че построеното помещение не се готви за пречиствателна станция, а ще бъде склад, където ще се държат дърва. Ден по-рано от туристическия съюз заявиха друго.

Разрешително за строеж има от 2011 г. – за възстановяване на хижата след пожара през 1988 г. Разминаване в размерите на постройката не са открити.

„Първоначално беше разписано, че на кота -25 трябва да бъде изградено пречиствателно съоръжение, но в този случай, при тази промяна, не знам за какво ще бъде предназначено”, коментира Красимир Андонов, директор на Национален парк „Рила”.

Трябва да се направи и проверка спазени ли са сроковете за строеж с Община Самоков. Ако не, може да се стигне до премахване на постройката. От общината не отговориха заради отпуск на главната архитектка.

Проверките доведоха и до запечатване на новата хижа и пълна забрана за достъп до нея. От Дирекцията за национален строителен контрол имат съмнение, че работи, без да е въведена в експлоатация.

Освен бидон с фекални води, в хижата има и касетки с хляб, обзаведени стаи с легла и чаршафи и одеяла, без да има разрешение за ползване. 

Старите съоръжения за вземане на вода, които са в лошо състояние, не се ползват за водоподаване към двете хижи, установиха от Басейнова дирекция. Проверката обаче няма да приключи с това.

Докато текат проверките, тече и процедура за искане на разрешение за водоснабдяване на двете хижи от Алеково езеро. Решение все още няма. През 2018 г. има и отказ за заустване на отпадъчни води от хижите, защото зоните са защитени.

„Държавата е инвестирала изключително много пари чрез Българския туристически съюз. Само между 2007 и 2010 г. те са 3,9 милиона лева от държавния бюджет, за да могат да се възстановят хижите”, коментира Тома Белев от Асоциация на парковете.

По думите му основният проблем е, че винаги се действа „на парче” – иска се разрешение за възстановяване на хижата, без да се мисли откъде ще дойде водата.

Белев не изключи да се появи пречиствателна станция на Мусала, но въпросът е къде ще отидат отпадните води. Според него има замърсяване на езерата заради хилядите хора, които се качват в планината.

„Ако инвеститорът в лицето на Българския туристически съюз и МОСВ решат и подложат цялата инициатива на екологична оценка, смятам, че може да се намери решение”, заяви Тома Белев.