Годината е 2018. Датата - 31 юли. Това трябвало да е най-щастливият ден в живота на една бъдеща майка. Вместо това обаче 26-годишната Диана Санчез преживява истински ужас, от който може би нямаше да се измъкнат нито тя, нито новороденото и дете. 

Диана е от американския щат Колорадо. Излежавала присъда, докато била бременна, но била принудена да роди в истински мъки, защото никой от затворническия персонал не и обърнал внимание. 

26-годишната жена била оставена сама в килията си, макар да повикала многократно за медицинска помощ. Жената стенела и се гърчила от болки, но никой не и помогнал, въпреки че се намирала в близост до затворническите надзиратели и служители на медицинския център към затвора.

Ако трябва да сме по-конкретни, помощ и е била оказана. Затворническият персонал пъхнал под вратата на затворническата килия… марля. Но нищо повече. 
“Болката беше неописуема. Онова, от което най-много ме боли обаче, е фактът, че никого не го беше грижа”, разказва жената в интервю, дадено още миналата година, когато се разбира за случилото се. 

Сега Диана ще съди затвора. Решението за завеждане на дело идва само няколко месеца след като приключва вътрешното разследване по случая, след което служителите на затвора са били оправдани. 

Диана и детето и днес са живи. Тя все още има известни здравословни проблеми, свързани с травмата от преживяното, но детето и е в отлично здраве. Ужасяващото в случая, обаче, е че Диана е била много, много близо до смъртта. 
За това уверили самите лекари, когато жената все пак била отведена до болницата, след като прекарала часове в агония, загубила е много кръв и заради небрежното си отношение, персоналът застрашил не само нейния живот, но и този на сина й, разказва “Индепендънт”. 

Това не е първият подобен случай, свързан със затвора в Денвър, където Диана едва не е починала. Преди около две десетилетия 24-годишната Емили Райс, която била задържана в ареста след инцидент с мотор, не получила лекарска помощ и починала от кръвозагуба, след като прекарала 20 часа зад решетките с разкъсан черен дроб и далак. 

Затова сега адвокатите на Диана са се нагърбили с тежката задача да внесат справедливост и немарливото отношение на затворническите служители най-после да има последствия.