Ахинора, Келара, Пресиана, Теодора, Калина, а сега и Роксана. Това не са прабългарски имена на жени, а имената на локомотивите, собственост на пловдивската транспортна фирма "ПИМК".

На официална церемония транспортната фирма "ПИМК РЕЙЛ" представи своето най-ново попълнение в състава си - последно поколение електрически локомотив Smartron, произведен от "Сименс".

Първоначалната идея на немската компания е била този вид машини да бъде продаван само на територията на Германия, но впоследствие концепцията се променя и сега локомотивите са предназначени за продажба в България и Румъния.

Подобен вид машина за първи път стъпва в българския транспортен бранш. А компанията ПИМК не пести ресурс да залага само на нови и изпитани машини, каквато е и нейната философия за бизнес.

Локомотивът с името "Роксана" е четвъртият електрически локомотив, който се закупува от "Сименс". Моделът вече е тестван по българските железопътни пътища, а изводът е, че това е една много добра, качествена и изградена по съвременни технологии машина, която може да обслужва нуждите на големите компании за логистика. Освен от качеството, транспортната фирма "ПИМК" е изключително доволна и от сервизното обслужване, тъй като всички текущи проблеми, които са изниквали до момента са били отстранявани навреме и без това да преди на предварително планирания трафик. 

Ето и малко технически данни за новата придобивка на "ПИМК РЕЙЛ":

Smartron е локомотив от ново поколение и се смята за една от най-модерните подобни машини, които компанията Сименс е произвеждала до момента. Едно от основните предимства на модела са редовните ъпгрейди, които гарантират, че Smartron ще остане в челните редици откъм производителност и възможности години наред да изпълнява всички дейности по предназначение. Локомотивът е с мощност 5600 киловата, тежи 83 тона и е смятан за един от най-икономичните модели на пазара до 2019 година.

Локомотивът от последно поколение бе представен на Интермодален терминал "Пловдив". Това е съвместна инвестиция на„Терминали“ ЕАД и „ПИМК РЕЙЛ“ ЕАД на стойност над 2,5 млн. евро. През месец декември тази година се очаква транспортната фирма ПИМК да получи още един такъв смартрон, а през юни 2020 година локомотивният състав ще бъде допълнени с още една машина.