Нерегламентирани сметища се образуват в жилищните райони на Пловдив след всеки домашен ремонт. Тенденцията се засилва особено в сезона на отпуските, наблюдават от общинската фирма „Чистота". За да сложат край на безразборното изхвърляне на ненужна покъщнина, от предприятието започнаха акция за извозването на стари мебели.

Стари врати, столове, дивани. Такава е гледката около блоковете и контейнерите в почти всеки жилищен квартал на Пловдив.

Ремонт като правят и ги хвърлят тук. И като ги напълнят, ние не можем да ги вдигаме. Двама човека не можем да ги вдигнем. Така ги пълнят.

Сега го чистим и след 10 минути може пак да има, може и след пет минути да има.

Голяма част от отпадъците се изхвърлят на забранени за това места.

Райна Димитрова, контрольор в ОП „Чистота": Хората не са се научили още да хвърлят, примерно в чувалчета или да изхвърлят на обявените места във фирма „Чистота". Там има контейнери големи и трябва да отидат там да изхвърлят.

За да се справят с проблема, от общинското предприятие „Чистота" започнаха акция за безвъзмездно събиране на ненужната покъщнина.

Николай Георгиев, заместник-директор ОП „Чистота"-Пловдив: Дивани, остарели мебели; включително си имаме и площадка, в която приемаме и излезли от употреба електроуреди , опасни материали, строителни материали, което е безвъзмездно за гражданите. А самата услуга е те да си оставят своята покъщнина до съдовете за смет. Минава се в точно определени дни във всеки район, събират се и се извозват на депо.

За графика гражданите могат да се информират само с едно обаждане в „Чистота". От там напомнят, че всеки заловен замърсител ще бъде глобен. Десетки вече са издадените наказателни фишове от по 50 лева. Актовете пък започват от 1500 лева.