16-годишно момиче от Красноярск почина по време на ваканция с родителите си в Турция.  Официалната причина за смъртта на тийнейджърката е перитонит, но семейството обвинява лекарите за трагедията, твърдейки, че тялото на момичето е било върнато в Русия без... вътрешни органи.

Според NewsLav.ru , семейство Ланшакови от Красноярск са заминали с колата си за Турция, за да почиват. На 13 юли 2019 г. момичето се оплаква от болки в корема. Родителите веднага закарали дъщеря си в частната клиника „Сиедра".

Около 19 ч на същия ден сърцето на момичето спира да бие. Все пак лекарите успяват да реанимират детето, но след два часа всичко се повтаря и момичето почива.

Според бащата на момичето - Вячеслав Ланшаков, лекарите в Турция не са оказали адекватна помощ на дъщеря му. Въпреки прякото подозрение за апендицит, са й поставяли инжекции, сложили са я на система, а след това са поставили гореща грейка върху подутия й корем.

"Детето просто беше убито. Тя почина в много голяма агония. Цялото лечение, проведено в клиниката, беше тестове и системи. Те просто наблюдаваха динамиката и не направиха нищо. Освен това успяха и да спечелят немалко пари от смъртта на детето – поискаха ни около 150 хиляди рубли", каза мъжът.

Родителите не са получили никакви документи за лечението на детето си. С тялото на детето лекарите са дали само смъртен акт, който гласи, че момичето е починало от перитонит.

"Това вероятно е убийство. Сега четем за подобни ситуации и има подозрения, че всичко това е направено за трансплантация на органи - много вероятно е дъщеря ни да не се върне с всичките си органи у дома", каза бащата на момичето.

Ще бъде проведена съдебно-медицинска експертиза по факта на инцидента, а след като получи резултатите, семейството възнамерява да обжалва пред Европейския съд по правата на човека.

Превод и редакция: Glas.bg