В последните години ставаме свидетели на все по-безскрупулни убийства. И това, което ги прави още по-жестоки е, че се извършват от хора, за които не предполагаме, че имат подобни намерения. Такива, които се справят добре в живота и училище, които привидно комуникират по нормален начин с хората.

Друг плашещ момент - убиецът извършва деянието си, прикрива доколкото може следите и се връща към нормалния си начин на живот, без никакви притеснения. Прегръща близките си хора с ръцете, с които преди часове или дни е убил и разфасовал човек.

Такова убийство беше това на 67-годишна жена в село Труд в началото на годината, която закла мъжа си и на следващия ден отиде на работа, все едно нищо не е станало.

Подобен тип убийство е и това на мъжа и жената, намерени натикани в бидони край Негован. Убийците са разфасовали труповете им, след което продължили да водят нормален начин на живот.

Добре дошли в ерата на убийците "скритите лимонки". Как да разпознаем дали има такива около нас?

Това са т. нар. социопати. Те имат страхотно разминаване с ценностната система на нормалните хора, което обаче умело могат да прикрият.

Такива хора обикновено са високо интелигентни и въпреки психическите си изкривявания знаят как да заблудят хората около тях.

В общият случай ние наричаме жестоките убийци психопати, но това е един обществено неполезен стереотип, който може само да ни подведе. Процентът на убийците психопати е наистина нисък. По-вероятно е да срещнем психопат във висша политическа служба, лидер на голяма компания и т.н.

Следователно в общия случай убиецът не е психопат. Обикновено, ако наистина си психопат и имаш сериозни отклонения в психиката, в общия случай си неспособен да извършиш толкова тежко престъпление и то умишлено.

Как се става убиец тогава?

Живеем в свят на свръхинформираност. Свят с достъп до всякакъв вид информация и видео и снимково съдържание. Свят, в който в киноиндустрията и медийното пространство се лансират какви ли не форми на агресия. Интернет е залят с извратено съдържание и подбуди, на които може да стане жертва дори високообразован човек.

През годините се вижда как с напредването на времето и технологиите, човешкият мозък е все по-неспособен да се справи с този напредък, което дава своето отражение в нашето поведение. Отражението е именно социопатията и подбудата да се правят неща, неприсъщи на моралните ни ценности. И най-лошото е, че лудия не знае, че е луд.

Убийството изисква план, който може да ни бъде предоставен само от едно клипче в интернет. И след гледането му, слабата психика, или пък липсата на добро възпитание си казва "защо и аз да не го направя". И така се стига до фатален, ужасяващ край.

Освен жертви на преинформираността и достъпа до всякаква информация, социопатите са хора, които са малтретирани в детска възраст, или на които не е обръщано правилното внимание, когато са имали необходимост от него.

Пренебрежението и лошият пример на родителите или възпитателите в детска възраст са в основата на липсваща морална и ценностна платформи, на които този човек да стъпи като възрастен. Следователно, той няма как да знае, че решаването на проблемите му чрез отнемане на живота на друг е нещо лошо. И така също се стига до фатален край.

Що се отнася до мотивацията, жените обикновено убиват с намерението да получат някаква полза (не непременно наследствена), докато мъжете обикновено действат, движени от причини като сексуално удовлетворение или господство.

Такива хора, за съжаление, има доста между нас. За още по-голямо съжаление в българския Наказателен кодекс липсва специално отношение към убийците социопати. Липсва и институция, която да следи за превенции на подобни случаи. Те просто се случват и зачестяват, а ние всеки път сме все по-изумени от това как е възможно подобно нещо.

Е, възможно е, затова се оглеждайте и не подценявайте хората около вас.