Цветан Цветанов беше официално освободен от всички ръководни постове в ГЕРБ - зам.-председател на партията и зам.-председател на Изпълнителната комисия. Той обаче остава партиен член. Това бе решено по време на извънредното Национално събрание на управляващите в неделя.

Предложението за освобождаването на Цветанов беше прието с 1046 гласа "за", 10 "против" и 11 въздържали се, пише NOVA.

След промените ГЕРБ остава с двама заместник-председатели, вместо с трима, както беше досега.

"На мен ми е най-тежко. Спокойно можех да изляза днес и да кажа: "Спечелихме изборите. Вадим тази точка от дневния ред". Но не го направих. Ключовата дума е справедливост и тя е важна, защото хората ни гледат. Няма да има милост за никого, защото иначе партията няма да съществува. Навремето ни избраха, защото първо бяхме добри полицаи и сега трябва да бъдем същите", коментира след гласуването на кадровите промени премиерът Бойко Борисов.

В 11-членната Изпълнителна комисия делегатите решиха да влязат Цвета Караянчева и Тодор Тодоров. Кандидатурите им бяха издигнати от министър-председателя. 

От комисията бе извадена и Румяна Бъчварова.

В речта си на събранието премиерът заяви, че очаква Изпълнителната комисия да гласува промяна в размера на членския внос, предвид намалената на 1 лев за глас субсидия за партиите. Идеята е вноската да се запази за учащите и пенсионираните членове на ГЕРБ, а за останалите да стане по-висока.

„Тези, които са били в листите и са спечелили изборите, трябва да дадат своя дан за функционирането на партийните структури”, категоричен бе Борисов.

На Националното събрание на управляващата партия, което се провежда в НДК, присъстваха над 1000 делегати от цялата страна. В началото на форума, във видеообръщение, председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол, посочи, че делегатите, освен промени в Изпълнителната комисия, ще имат възможност да помислят за бъдещето на партията. Той благодари за лоялния ангажимент на ГЕРБ към ЕНП и определи Бойко Борисов като истински лидер с визия за своята държава и ЕС.

Дол похвали и водача на евролистата на ГЕРБ Мария Габриел за безупречната й работа като еврокомисар.