Нелепо е да се поставя под съмнение моята политическа линия – аз съм политикът, провел най-много политически битки с Бойко Борисов, но в случая му благодарих за държавническата позиция при преговорите за водещите постове в Европейския съюз. Това заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев пред "Дарик".Той коментира позицията на БСП, разпространена по-рано днес. В нея изпълнителното бюро на партията се разграничава от думите на Станишев, че премиерът е действа като държавник, а не като политик, наричайки тази оценка „неадекватна“.

 

„Преди да се коментира нещо е добре да се прочете, защото да се подлага на съмнение моята политическа линия е нелепо. Аз съм политика, който е провел най-много политически битки с г-н Борисов и сигурно ще води и още. Дори днес коментирах и това гласуване в парламента по инициатива на ГЕРБ за субсидия, което е много вредно за демокрацията в България, за политическия процес", заяви Станишев.

Той подчерта, че неговата позиция е точно обратна, че най-почтеното към гражданите е да се финансират партиите прозрачно за сметка на бюджета.

„Друг е въпросът за размера на субсидията, който винаги може да се дискутира, въпреки че и тук имаме много спекулации колко е необходимо за нормален политически живот на кампании, които са прозрачни и ефективни наред с това, за да може посланията на партиите да достигнат. Но този стремеж да се играе хем популистки, защото знаем хората, ако партиите да получават нула. Но тогава ще ги напазарува бизнеса. И наред с това да постави опозицията на колене финансово, това не е демократично”.

Станишев добави, че с Борисов имат много спорове, но той се държал като държавник, подкрепяйки кандидатурата му, което според него е нормално.

„Това биха го оценили положително повечето български граждани, защото сме имали случаи, когато българите сами пречим наши кандидатури, както беше с Ирина Бокова. И затова аз му благодарих за това нещо и също така казах, че аз ще работя с всички български политически сили, както и досега, когато касае българския интерес. Както беше за пакета мобилност, както е за Шенген, както е по други въпроси, което изобщо не отменя моите различия. Извинявайте, малко ми е смешно, много от привържениците на председателя на Националния съвет – най-яростните й защитници, са правили договорки Борисов зад гърба ми, когато аз бях лидер на БСП и аз го знам. Не са те тези, които да ми дават оценка", допълни председателят на ПЕС.

На въпрос дали това е реакция на БСП или на ръководството срещу номинацията му за шеф на Европарламента. Той обясни, че не вярва изпълнителното бюро да се е събирало, някой го е написал и издиктувал.
 
„Всички знаят, аз войни в БСП никога не съм откривал, срещу мен са откривали и са ме нападали, и са водили войни, но смятам това за безкрайно вредно за партията, нездравословно и отслабващо, защото има един принцип и той е човешки принцип. Ти ако в своето семейство не можеш да осигуриш мир и спокойствие и диалог, енергия за политическа битка, то кой ще ти даде управлението на държавата”, допълни още Станишев.