До три години радиоактивната вода от атомната централа “Фукушима” може да залее океана. Причината - капацитетът за съхранението и се изчерпва. 

Изминали са повече от 8 години са изминали от опустошителното земетресение от 9 по Рихтер и последвалото цунами, които предизвикаха ядрена авария в японския АЕЦ “Фукушима”. Сега компанията собственик на централата съобщи доста притеснителни факти - три години капацитетът на мястото, в което се съхранява радиоактивна вода, ще бъде изчерпан. 

Определят аварията във “Фукушима” за най-опустошителната ядрена катастрофа след Чернобил. Жестоките природни бедствия доведоха до повреди в три от общо шестте реактора на японската централа.

За да се поддържа разтопеният уран при безопасна температура, операторът на централата  Tokyo Electric Power Co (TEPCO) излива огромно количество вода в трите резервоара, пишат от "Скай нюз".

В момента в контейнерите на мястото има 1.05 млн. тона вода. 

До 2020 г. ще бъде запълнен капацитетът от 1.34 млн. тона. Това доведе до спешна среща на експертната комисия, която да реши как да бъде преодолян проблемът.

Един от вариантите е водата да бъде изхвърлена в океана - план на който местните рибари се противопоставиха яростно. Обсъжда се вариант е да бъде оставена да се изпари или да бъде „инжектирана“ дълбоко под земята.

Възможно е и капацитетът на резервоарите да бъде увеличен, като бъдат построени нови.