Напрежение и арест на протест във Велинград. Мъж и жена са задържани, след като отказали да напуснат пътното платно, въпреки призивите на полицаите.

До акта на недоволство се стигна след нова авария на главния водопровод на града доведе и до поредното безводие в части на квартал „Каменица”.

Това доведе до напрежение сред хората и нов протест с искане за вода. Недоволните се събраха в центъра на квартала, след което блокираха входно-изходната артерия на града.

От пресцентъра на полицията съобщиха, че за протеста не са били информирани, както е според закона, но оставили хората да изразят своето недоволство.

Незабавно към мястото били изпратени дежурни полицейски екипи от РУ в курортния град. Пристигайки на мястото органите на реда установили, че група от 30-40 души са се събрали на импровизиран протест свързан с проблемите с водоснабдяването на един от велинградските квартали. Протестът не е регламентиран, няма изпратено уведомление в общинската администрация за неговото провеждане, като информация за това не е постъпвала и в полицията. Униформените незабавно предприели действия за обезопасяване на периметъра, тъй като трасето е с много интензивен трафик на превозни средства, а с действията си протестиращите създавали реална опасност за пътно-транспортно произшествие. 

Въпреки това органите на реда им позволили да преминават през една от пешеходните пътеки , за да изразят позицията си, като били предприети мерки за недопускане на инциденти. Тогава единият от присъстващите застанал на пътното платно и категорично отказал да го напусне въпреки разговорите с полицаите и категоричните им разпореждания да го направи. Това дало основание 47-годишният велинградчанин да бъде задържан, посочиха от полицията. Задържана е и жена.

Във видео, разпространено в социалните мрежи, се вижда как органите на реда задържат мъж и жена под бурните освирквания на други протестиращи, видя Glas.bg.

Надя Игнатова, която е публикувала кадрите в социалната мрежа, посочва, че хората са търсели правата си, защото с години са били лъгани. Тя твърди, че не е нормално в 21-ви век хората да нямат вода.

Вижте думите на младата жена без редакторска намеса:

"Това е във Велинград. Група хора мирно пресичахме пешеходна пътека, защото нямаме вода. Да, правилно го написах в 21 век ние нямаме вода! Когато започне туристическият сезон и се напълнят хотелите в единия квартал в града квартал "Каменица" няма вода,а понякога и по другите квартали, но по хотелите винаги има. Казвате ни "Ама вие нямате право,това не е законно", а какви права имаме? Да плащаме данъци и да мълчим ли? Нормално ли е това и как да ни чуят? Първо потърсихме кмета на града, но той се скри от нас с оправданието, че не е в града. Проблема не е от сега и само слушаме лъжливи обещания, че нещата ще се оправят и така с години НИЩО! Има обекти, цехове, които не могат да работят и търпят загуби и питам кой ще покрие загубите ни? Ами нормално е да ни писне, нормално е да излезем и да си търсим правата както можем. Ако мислите, че нямаме право, заповядайте, поживейте при нас и после пак ще си говорим. Благодаря на полицаите, които бяха хора и проявиха разбиране към нас!"