Заради глобалното затопляне ще започнем да живеем в свят на климатичен апартейд. Поне такива са мрачните прогнози за последствията от климатичните промени. Иначе казано - богатите ще могат да си плащаш за хлад, а бедните ще страдат от жега. 

Прогнозите изглеждат някак далечни, макар че всичко, случващо се около нас, говори съвсем друго. Климатичният апартейд обачевече е започнал да се случва на места. 

В Багдад температурите в момента са около 48 градуса по Целзий. Жителите не могат да се скрият никъде от горещият ад. В квартала на 17-годишния Мухамад няма ток и той не може да си позволи генератор, който да захранва климатика. Такова е положението и в други домове в страната. 


“Направо е смърт. Будя се посред нощ и целият съм плувнал в пот. Изтощаващо е. Жегата те кара да се чувстваш отвратително”, споделя младежът пред “Индепендънт”. 

В Ирак жегите са нещо нормално през лятото. Обикновено населението се справя с непоносимите температури с климатични системи, които обаче са се превърнали в скъпо удоволствие. 

Хората с повече възможности отделят около 50 паунда месечно, за да захранват генератори, с които да се охлаждат. Едновременно обаче могат да робят едва до четири уреда и то в зависимост от мощността. Иначе мрежата пада. 

“Мога да включа хладилника и лампата. Това е”, разказва Абу Ахмед. 

Проблемите с електрическата мрежа в Ирак са на локално ниво. Но в глобален план хладината в действителност се превръща в доста скъпо удоволствие. Близо 2.8 млрд. души живеят в страни, в които средната дневна температура е 25 градуса по Целция. Според данни на Международна агенция по енергетика по малко от 10% от тези хора притежават система за охлаждане.