Името му е Морис – своенравен французин, който създаде истински скандал в страната, подпали междусъседски войни и се изправи на съд.

Има една малка (но пък съществена) подробност - Морис е петел, а шумът от кукуригането му изнерви съседите на собствениците и ги вкара в люта съдебна битка. 

Петелът е обвинен в нарушаване на обществения ред и вдигане на силен шум. Ответниците са двойка пенсионери, която лятото почива в своя дом на красивия френски остров Олерон.

Собственичката на Морис пък има доста солиден аргумент - пернатото животно прави онова, което правят всички нормални петли и отказа да се появи в съда заедно с любимеца си. 

Морис пък от своя страна се превърна в сензация в цял Олерон и получи широка подкрепа от собствениците на други петли, които дори се събраха пред съда в знак на протест.

Пенсионерите, завели делото обаче са категорични и си искат спокойствието. Именно поради тази причина двойката решила да купи къща за отдих на острова преди 15 години. През 2017 година обаче се появил Морис и разбил на пух и прах мечтата им за спокойни старини.

Разразила се междусъседска свада по познатия модел, но пенсионерите решили да заведат и дело. Сега съдът трябва да прецени какво точно да се случи с Морис. Присъдата трябва да стане ясна този месец.