Годината е 2014-а. 24-годишният Джак Летс изоставя посредствено спокойния си живот в Оксфордшир, Великобритания, за да отиде да се бие в Сирия.

Малко след това през 2017 година той бива заловен и пленен от кюрдските сили. От тогава прекарва времето си в затвора, докато се моли за помощ на държавата си. Такава не получава.

Приема мюсюлманството и твърди, че "така или иначе не се е чувствам британец", след като бива лишен от гражданството на Обединеното кралство за присъединяване към Ислямска държава. 

Казва, че е взел грешното решение, но въпреки това никога не е убивал или измъчвал хора.

Говорейки пред ITV News от затвора, Летс заяви, че е приел, че никога няма да се види с родителите си и че "не е изненадан" от решението на правителството на Обединеното кралство да му отнеме паспорта.

"Не съм изненадан, очаквах нещо подобно, честно казано. Аз съм тук от две години и половина и британското правителство изобщо не ми е помогнало. Дори да не ми вземат гражданството, аз не се чувствам като британски гражданин".

Според него в крайна сметка паспортът е просто парче хартия.

"Винаги съм чувствал, че съм канадец, баща ми е канадец и така или иначе никога не съм възпитаван да бъда приет като британец".

Летс, който притежава двойно британско-канадско гражданство, заяви, че се надява Канада да го вземе и приема, че може да бъде в затвора, ако някога стигне до там.

Но добави: "Ако наистина съм гражданин на Канада, защо не са ме взели досега? По същия начин, както Великобритания не ми е помагала от две години и половина, Канада също не е направила нищо. Винаги съм смятал, че Канада е по-добрата страна, имах тази илюзия".