Британец почина след ваканция на българското Черноморие. Джон Коуън пипнал инфекциозното заболяване в Слънчев бряг. 

Британецът бил отседнал в хотел “Калофер” в родния курорт. Близки на починалия 43-годишен британец смятат, че именно там той пипнал смъртоносното заболяване.

Джон починал от легионерска болест - инфекциозно заболяване, което е близко до пневмонията. То се причинява от аеробна бактерия и в над 90% от случаите завършва със смърт. 

Семейството на британеца планира да заведе съдебен иск срещу българския хотел, съобщи BBC.

Джон не е единственият турист, който е починал след ваканция в България. Туроператорът е съобщил за още един техен клиент, който се споминал малко след завръщането си във Великобритания. 

Според майката на Джон, 43-годишният мъж не се чувствал добре още щом се върнал - бил отпаднал, костите го боляли изключително много. Цяла седмица прекарал в леглото си. Отишъл на лекар едва когато започнал да изпитва сериозни затруднения с дишането. 

Въпреки усилията на медиците обаче, Джон издъхнал в болницата. Заболяването довело до сърдечен арест по време на операция. Британецът починал на 19 юни - точно една седмица след като се прибрал у дома след почивката в България. 

“Искаме отговори: Защо се е случило всичко това? Искаме да се уверим, че подобен инцидент няма да има и с други. Искаме да знаем защо туроператорът и хотелът не са направили нищо, за да помогнат на нашия Джон”, коментира братът на британеца. 

Компанията организатор на пътуването е “Jet2”. От там поднесоха своите съболезнования и на двете семейства на починалите британци и увериха, че здравето и сигурността на туристите стои на първо място за компанията им. 

Двама независими експерти са взели проби от хотела. Пробите са били анализирани в лаборатория във Великобритания.  И двете са отрицателни.