Четирима българи са топ фалшификаторите на антики в Европа. Те са наводнили буквално черния пазар на Стария континент с изящни ментета на най-различни артефакти, които само светило в археологията може да разпознае.

Това разкри шефът на сектор "Трафик на културни ценности" в ГДБОП главен инспектор Емил Александров, пише в. "Телеграф". По думите му най-фалшифицирани са антични монети, статуетки и предмети, свързани с религиозни ритуали. Изработени са основно от злато, сребро и бронз.

Четиримата топфалшификатори са мъже. "Явно майсторите са добри ювелири. Човек трябва да разбира от златарство - да работи със злато, сребро и скъпоценни камъни, за да направи нещо качество", коментира главен инспектор Александров. По думите му у нас са засечени 7-8 ателиета, пръснати в различни области, които изработват изключително качествени ментета на различни антични предмети. Интересното е, че в този бизнес няма жени, сочат данните на антимафиотите.

Преди около месец при най-голямата спецакция между ГДБОП и испанските власти с кодово име "Сердика" беше разбира наша банда за трафик на антики. В хода й у нас бяха арестувани четирима души, а във Валенсия - 9-има. При обиските у тях бяха открити над 30 000 артефакти, подготвени за продажба по ebay. Сред тях има гръцка и римска керамика, шлемове, погребални урни, стрели, копия, монети. В имоти на българите са открити и матрици. Те обаче не са фалшификатори, а дилъри, които играят заедно с иманяри. "Над 80% от артефактите са истински, но другите са фалшификати. Все още не се знае кой ги е произвеждал", коментира шефът на "Трафик на културни ценности" в ГДБОП.

Антимафиотеи са засекли, че фалшификати на антики се правят дори от парчета различни археологически предмети. "Те се сглобяват по странен начин, за да изглеждат интересни за клиенти, но пак се водят фалшификати, дори да са от истински части.