Масово повишаване на цените за редица услуги подготвят редица банки в страната. 

Комисионни и такси ще скочат драстично наесен, а предупрежденията вече започнаха да валят на сайтовете на големите трезори. 

Лихвите падат драстично - рекордно ниски нива се отчитат през последните месеци. Банките пък компенсират спада с такси, които удрят тавана.

Някои кредитни институции ще увеличат таксата за превод между 50 стотинки и 4 лева, в зависимост от това дали става въпрос за превод в България или транзакция от чужбина.  

С 1 до 2 лева скачат и таксите за директен дебит - услугата, при която банка превежда плащанията по битовите сметки на клиентите си -  за ток, вода, парно и др.

По-скъпо ще струва и тегленето на пари на каса в офис. За суми до 2000 лв. таксата се повишава с 0.05 процентни пункта, а над 2000 лв. - с 0.1 процентни пункта. При теглене на пари без предварителна заявка над 10 000 лв. увеличението е по-голямо - с 0.2 процентни пункта, пише “Сега”. 

Други банки пък решават да въведат и съвсем нови такси, които допреди това не са съществували. Така например се въвежда месечна такса върху дебитни карти - от октомври ще начисляват всеки месец в зависимост от валутата по 4.15 лв., 2.15 евро или 2.75 долара.

Политиката на постоянно вдигане на такси и комисиони има голяма заслуга и за рекордните печалби на банките през последните години. Само за 7 месеца  - от януари до юли, печалбата на банковия сектор закръгли 1 млрд. лева, показват най-новите данни на БНБ. 

Този резултат е с цели 10% повече от същия период на миналата година. Само през юли финансовите институции в България са добавили нови 127.6 млн. лв. печалба. Нетните доходи на банките от лихви за седемте месеца на годината са към са 1.6 млрд. лв., а доходите от такси и комисиони са 640.8 млн. лева, което е с над 30 млн. лева повече в сравнение с януари - юли миналата година, обясняват още от изданието.

Според БНБ печалбата на банките расте и защото оптимизират разходите си, включително чрез съкращаване на офиси и на персонал, което основно се случва при сливания и вливания в сектора.