Българите масово са склонни да винят държавата за проблемите си, сочи изследване на “Галъп интернешънъл”, но новината никак не е нова, просто сега е облечена в цифри. 

Българската народопсихология е тъкмо такава - обичаме да вдигаме революция на маса и с чаша питие в ръка. Той никога не е виновен. Виновна е държавата. 

Именно това говори и статистиката - 46% процента от българите обвиняват правителството за проблемите си. Анкетирани са 839 души, които са представителна извадка за цялата страна. 

“Резултатите не са изненадващи, но има разлика в начина, по който хората отговарят. Младите са склонни по-скоро да не винят държавата за своите неволи, докато по-възрастните – обратното”, коментира пред bTV политологът Яница Петкова. 

Става дума за хора на възраст между 18 и 25 години. Това означава всички онези, родени след преломната 1989 година, когато идват демократичните промени.

По-голямата част от населението смята, че е най-важно нещата в живота да са справедливи, а не винаги по закон. 86% са категорични, че понякога установените правила могат да се нарушат понякога. 

“Това твърдение не е равнозначно на твърдението, че българите не уважават законите по принцип. Дори напротив. Наши изследвания показват, че се държи на спазването на законите”, уточни политологът.

Интересни са резултатите на въпроса дали обществено мнение има значение за нас. Данните показват, че за над половината от българите то е важно - 57% от запитаните пълнолетни българи споделят, че обръщат внимание на мнението на околните за тях, срещу само 38% твърдят, че то не е от значение.