„Това, което приехме вчера, е свързано с по-дългосрочното устойчиво отдаване на морските плажове на концесия”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по повод промените в Закона за концесиите, които вчера бяха приети от парламента вчера.

Депутатите решиха, че морските плажове по родното Черноморие ще се отдават на концесия от Министерство на туризма. С промените на практика се връща старото положение и концесиите ще се уреждат по специален ред в Закона за черноморското крайбрежие, а не по общия ред на Закона за концесиите. Темата не мина и без нова порция сблъсъци между министъра на туризма Николина Ангелкова и лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Според Симеонов с промените плажовете ще се дават на концесия на приближени на властта. Според министъра на туризма обаче по този начин ще се извършват прозрачни процедури, които подлежат на контрол. “Предвиждат се инвестиции, има и компонент, който предвижда цената на чадъра и шезлонга да бъде съобразена.

Концесионерите са длъжни да осигурят качеството на туристическия продукт и да съобразят всички рискове”, коментира Ангелкова. “Виждаме манипулации, внушения, за това какво де прави в сектора, особено по отношение на летния ни туризъм. Вчера в зала основно изказвания имаше една политическа партия. Проведохме широк дебат за това как да се управляват морските плажове.

Още с приемането на Закона за концесиите, преди 2 години, изразихме опасенията си, че плажовете трябва да се отдават по особен ред, за да се гарантира прозрачност, стопанисване, безопасността и спокойствието на туристите”, коментира Ангелкова пред Нова тв.

„Когато плажовете бяха прехвърлени към Министерството на туризма през 2016 г. първо приехме специална методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение, където 40% от тежестта са цените на чадъри и шезлонги – колкото по-ниски са, толкова повече точки получава бъдещият кандидат. Концесионерът на база на предварителни изчисления е длъжен да съобрази минималната цена и да си направят сметката, как да управляват плажа”, допълни още министърът на туризма.