Големият проблем на Хонконг - твърде много хора и много малко място. Общо взето така изглежда ситуацията в демографски план за един от най-гъсто населените градове в света. 

Проблемът, облечен в цифри, изглежда още по-мащабен. Жителите на китайския град наброява близо 7.5 млн. души. Площта на Хонконг е 1 108 кв.км. Иначе казано - на глава на населението се падат по около 11 кв.км, което е изключително малко пространство.

За сравнение - мегаполисът е значително по-малък от Лос Анджелис, но пък има двойно повече хора. 

Освен че е един от най-гъсто населените градове, Хонконг е и един от най-скъпите. Това още повече задълбочава проблема. В китайския град жилището е лукс и много голяма част от младите хора са принудени да живеят при родителите си а по няколко квадратни метра. 

Правителството на мегаполиса има политика на застрояване, която реално позволява на населението да населява едва 1/25-та от територията на града. Това на практика означава едва 4% от цялата територия на Хонконг. 

22-годишната студентка Залена Хо живее в стая от седем квадратни метра в апартамента на родителите си в Хонконг. "Политически нещата много се влошиха. Повечето от нас сега рискуват всичко, за да запазят онова, което сме извоювали", казва тя. Самата Хо има и американски паспорт, и ако положениетго стане нетърпимо, смята да напусне, пишат от “Дойче веле”. 

"Богатите стават все по-богати", казва Юнис Уай по повод ситуацията на жилищния пазар в Хонконг. Жилищната площ е един от най-големите проблеми, пояснява тя. "В Хонконг всичко е застроено, обикновените хора не могат да си позволят да имат свое жилище. Агенциите за недвижими имоти контролират пазара."

Много голяма част от хората живеят в нечовешки условия - наблъскани като животни в тесни пространства за твърде много пари, обясняват различни неправителствени организации. Същевременно обаче, доходите са твърде ниски, което прави всичко значително по-трудно. 

В Хонконг се намира и най-големият панелен блок в света с над 30 хиляди души. През 2016 година обаче правителството взима решение блокът да бъде съборен и всичщи живущи в сградата са изселени. 

Наемът за двустайно жилище в центъра на града е около 8000 евро. Според Demographia средната цена на жилищата в Хонконг е с 20,9 пъти над средните годишни доходи на домакинствата. Това е ръст спрямо  2018 г., когато цените на жилищата бяха 19,4 пъти над доходите на домакинствата. 

Средната цена на обикновено жилища в града е 1,2 млн. долара, докато луксозен имот струва средно 6,9 млн. долара, сочат данните от доклада Global Living за 2019 г. на консултантската компания CBRE. 

През 2017 година се появиха спиращи дъха снимки на жилища, които ООН определи като “обидни за личността и човешкото достойнство”. Става дума за апартаменти с размер на ковчег, в които човек разполага с не повече от 1-2 квадратни метра, в които са струпани пособия, тоалетна, кухненски уреди, телевизор, легло.

Хонконг е мегаполис, който има технологията и ресурсите, за да развие която и да било част от територията си. Има възможност дори да построи жилища във водата, да създаде острови. Въпреки това обаче правителството сякаш изглежда отдадено на идеята за пренаселването.