Българката Тайбе Юсеин не успя да защити световната си титла на шампионата в Казахстан.

Националката в категория до 62 килограма бе близо до победата срещу представителката на Киргизстан Айсулу Тинибекова, но в последните 13 секунди петата от олимпиадата в Рио през 2016 година стигна до успеха с 5:3 точки.

Юсеин първа записа точка благодарение на пасивност от страна на киргизстанката, но веднага след това допусна две точки, с които Тинибекова поведе. В хода на двубоя Тайбе изостана с 1:3. Последва атака, която й донесе две точки, изравняване на резултата и предимство по правилото за направена последна точка. 28-годишната българка опита да защити предимството, което имаше, но не успя и в крайна сметка това я остави със сребърното отличие.

Тинибекова, която е трета на световното през 2017 година и бронзова медалистка от "Дан Колов" тази година ликува с титлата в категорията. Трофеят е първи в историята на Киргизстан.

С класирането си до този етап на състезанието Тайбе Юсеин вече си бе гарантирала олимпийска квота, която за момента е единствена за страната ни от шампионата в Нурсултан. България има два медала до тук - среброто на Тайбе Юсеин и бронза на Айк Мнацаканян в неолимпийската категория до 72 килограма в класическия стил при мъжете.

Мирослав Киров и Али Умарпашаев пък отпаднаха рано в своите категории в свободния стил при мъжете на световното първенство. Киров излезе в неолимпийската категория до 74 килограма на свободния стил, където претърпя поражение от колумбиеца Нестор Тафур Бариос с 4:8. Съперникът му загуби в следващия кръг и българското участие приключи.

Умарпашаев стартира с туш срещу Семьон Радулов (Украйна) в неолимпийската категория до 70 килограма, а в следващия загуби от узбека Нарвузов с 6:7. Противникът му също претърпя поражение и натурализираният у нас чеченец също отпадна.

Утре стартира Светослав Димитров в олимпийската категория до 86 килограма на свободния стил.