Рафаел Надал триумфира на US Open, след като на финала в Ню Йорк надигра Даниил Медведев със 7-5 6-3 5-7 4-6 6-4 в грандиозно зрелище, продължило почти пет часа.

Световният №2 имаше пълен контрол и поведе с 2-0 сета и брейк в третата част, но само за да види как опонентът му "възкръсва" от нищото.

В решителния пети сет победителят оцеля в критичен втори гейм, в който изглеждаше в безизходица, преди да промени отново съотношението на силите и да наложи волята си.

Това е четвърта титла за Матадора в САЩ. Срещата беше изпълнена с изключителни отигравания и страхотни обрати. С тази титла 33-годишният тенисист се доближава само на една от Роджър Федерер.

След края на двубоя организаторите бяха подготвили видео с великите моменти на Надал, което видимо го разчувства и стана тема на пресконференцията му като шампион.

"Последните три часа от мача бяха много, много оспорвани. Много трудно беше да издържиш психически и физически. В края, с това видео, трибуните - които винаги са били невероятни, всички тези неща направиха момента много специален. Беше незабравимо", коментира Надал.

Както обикновено, той отдаде заслуженото на своя съперник: "Начинът, по който се бори, по който игра, беше шампионски. Поздравления за него. Наистина вярвам, че той ще има още много шансове. Той е само на 23 години. Годината му е впечатляваща. Той има страхотно, страхотно бъдеще пред себе си. Наистина вярвам, че ще спечели титла от Шлема, дори няколко, не мислите ли? Нека видим. В този живот е невъзможно да предвидиш бъдещето. Но кариерата му изглежда много, много добре".