Стефанос Циципас е новият шампион от финалите на АТП в Лондон.

В изключителен сблъсък, 21-годишният гръцки талант победи Доминик Тийм (Ав) с 6:7 (6), 6:2, 7:6 (4) след повече от два часа и половина игра.

По този начин Циципас спечели най-голямата титла в кариерата си.

Това беше седми дуел между двамата, а Циципас записа трета победа. За нея той ще си осигури $2,656,000 от наградния фонд и 1300 точи за ранглистата на АТП. Финалистът Тийм ще трябва да се задоволи с $1,302,000 и 800 точки.

Мачът тази вечер в Лондон беше повече от достоен за финал. В първия сет играта беше изключително равностойна и двамата претенденти взимаха сервис-геймовете си, като така заслужено се стигна до тайбрек, в който по-опитният Тийм се наложи с 8:6 точки.

Загубата на първата част по никакъв начин не се отрази негативно на Циципас, който наложи контрол през втория сет и поведе с 5:1 гейма, след което изравни след 6:2.

Във финалната част Циципас първи нанесе тежък удар и поведе с 3:1 гейма, но Тийм отговори и изравни за 3:3. В крайна сметка отново се стигна до тайбрек, в който младокът от Гърция се наложи със 7:4 точки.

"За мен това е много труден момент. Поздравления за Стефанос, който изигра не само страхотен финал, но и турнир като цяло. Надявам се, че в бъдеще ще играем на още много големи финали един срещу друг", каза в интервюто на корта финалистът Тийм.

"Поздравления за Доминик. Ти си бил вдъхновение не само за мен, но и за други играчи по света, сигурен съм. Също така за хората, които идват да гледат тенис", обърна се шампионът към финалиста.

"Днес изиграхме наистина уникален финал на централния корт. Мисля, че това прави нашия спорт велик. Всичко опира до това. Ето това е целта на тениса", каза още щастливият Стефанос.