Международната волейболна федерация (FIVB) обяви официално календара за следващата 2020 година. Според датите, които бяха съобщени, той би трябвало да бъде една идея по-олекотен за състезателите, които ще са част от националните отбори на своите страни. Той за първи път включва и регламентирана почивка за волейболистите. Между 10 и 23 август те ще могат спокойно да отказват да се включват в каквито и да е дейности, тъй като това право им се дава от международната федерация. Датите са подбрани на база Олимпийските игри в Токио, които ще се проведат от 24 юли до 9 август.

Според новия календар последните континентални квалификации за Токио 2020 ще се проведат от 6-и до 12-и януари. Сезоните в клубните първенства и при мъжете, и при жените, трябва да свършат до 15 май. Лигата на нациите пък ще стартира почти веднага на 19 май, а груповата и фаза ще приключи на 21 юни. В този период ще се изиграят мачовете както при мъжете, така и при жените. Финалните турнири на Лигата пък ще се състоят между 1 и 5 юли. Периодът между 17-и и 30-и август пък е определен за квалификации за континенталните първенства и при двата пола. Начало на клубния сезон 2020/2021 е определен за не по-рано от 15 септември.

След като женският ни национален тим отпадна от Лигата на нациите, той ще играе в Златната Европейска лига догодина, по подобие на 2018-а. Ако успее да спечели тази надпревара, съставът на Иван Петков отново ще участва в Чалъндж турнира, който ще се проведе между 24-и и 28-и юни и само победителят ще си осигури място в Лигата през 2021-а.