Бундеслигата е първото голямо първенство, което се завърна към активност след принудителната двумесечна пауза, наложена на практика на почти целия световен футбол заради коронавирусната пандемия. Милиони очакваха с нетърпение рестарта в Германия и в средата на май най-после получиха доза от зрелището, което им липсваше седмици наред. Почитателите на великата игра са склонни дори да приемат “призрачните” мачове. Действително, когато няма публика, се губи съществена част от шоуто и от страстта в играта. Но благодарение на отбори като Борусия Дортмунд феновете получават и порция от красотата на играта, която не могат да гледат на живо на стадиона. 

“Жълто-черните” разгромиха Шалке 04 с 4:0 в дербито на областта Рур. Въпреки че първите минути на терена след подновяването на Бундеслигата да оставиха осезаемо усещането, че отборите са излезли от форма и че действат предпазливо в непознатата за тях променене обстановка, все пак Борусия демонстрира голяма част от силата си, позната и до средата на март. Тимът от Дортмунд може да се окаже дори и по-силен след прекъсването, смятат специалистите от Betindex след впечатляващия мач срещу регионалния съперник. 

Само едно полувреме беше достатъчно, за да се види, че Люсиен Фавр е натрил носа на всички в Европа с трансферния си удар през зимата. В Дортмунд пристигна младият нападател Ерлинг Хааланд, за когото бяха платени 20 милиона евро на Ред Бул Залцбург. Норвежецът вкара 10-ия си гол в Бундеслигата в мрежата на Шалке, преди още да е изиграл 10 мача в елита на Германия. А цената, която Борусия плати за него, сега изглежда незначителна, като се има предвид колко европейски грандове вече се насочиха към Хааланд. Но на този етап той няма намерение да напуска “жълто-черните”, които имат важна задача. 

Борусия е основният конкурент на Байерн в битката за титлата 

Още преди прекъсването на сезона беше ясно, че баварският фаворит отново има най-сериозния си съперник в битката за Сребърната салатиера именно в лицето на тима от Дортмунд. Шампионатът в Германия се развиваше изненадващо до средата на кампания с лидери като Борусия Мьонхенгладбах и РБ Лайпциг. И макар тези два отбора да не бяха загубили напълно шансове за титлата преди подновяването на първенството, то за всеки запознат с немската действителност стана ясно, че първото място отново ще се оспорва от съперничеството между “жълно-черните” от “Сигнал Идура Парк” и “червените” от “Алианц Арена”. 

С Ерлинг Хааланд и Джейдън Санчо в атака, подкрепяни от Торган Азар и Юлиан Брандт, Борусия Дортмунд безспорно разполага с потенциала да поразява всеки противник. Проблемите на Фавр са повече в защита, както и в това да успява да задържа преднината си в мачовете, в които повежда. Липсата на публика все пак може и да се отрази на “жълто-черните”, които до паузата бяха най-силният домакин в Бундеслигата. Публиката в Дортмунд подкрепя страстно и безрезервно своя тим от трибуните, но сега ще липсва там, особено в решаващите моменти от края на сезона. И все пак “жълто-черните” поне в първите си изяви след рестарта демонстрираха, че не са се отдалечили от формата, която демонстрираха до паузата, а и може би се завръщат по-силни.