"Благодаря на всички  пловдивчани, които гласуваха за мен. Да си кмет на Пловдив е действително голяма отговорност. За мен е чест да бъда кмет на този древен град", заяви новият кмет на Пловдив Здравко Димитров, след като положи клетва в Иксторическия музей, предава Trafficnews.bg.

"Тук съм за да ви кажа предизвикателствата, пред които е изправен града. От решенията ни зависи как ще се развива градът следващите 4 години. Първото от тях е бързата урбанизация в следствие  от разрастването  на икономическите зони. Това води до намаляване на безработицата, но в същото време води до презастрояване, лош въздух, трафик. Без помощта на държавата тези проблеми няма как да бъдат решени.

Ще търсим финансова подкрепа от държавата , но нашите искания трябва да бъдат мотивирани, заяви Димитров.  

Новият кмет заяви , че ще работи за повишаване на гражданската активност, като привлече  гилдиите и синдикатите. Димитров обеща, че ще създаде обществени съвети по всички важни теми и приемни за гражданите.  „Трябва да определяне на приоритетите на града за 20-30 години  напред, а не на парче. Трябва да запазим древния град, но той трябва да бъде удобен и за хората, които сега живея в него.” , заяви кметът.

Той припомни , че всеки от присъстващите съветници в залата е избран с гласовете на хиляди пловдивчани, които очакват решение на техните проблеми.

„Нека сме конструктивни, когато обсъждаме проблемите на града. Нека големият диалог за Пловдив  да бъде тук, в Общинския съвет.  Аз  и вие сме тук по волята на пловдивчани. Да не се сещаме за хората пак след 4 години. Вярвам че със силни реформи и общи усилия ще опазим древния град и в същото време го превърнем в модерен динамичен град. Никой не е по- голям от Пловдив. Нека успехът бъде с нас!” завърши Димитров.

Плодивският митрополит Николай благослови кмета и новия Общински съвет и припомни, че  властта произтича от Бога. „Всички, които Бог поставя на отговорни позиции имат само отговорност пред него и пред хората. Нашите съграждани не са имали предвид да ви правят властници , а ви правят отговорни за този град  за спокойствието и благополучието на пловдивчани. Аз ви пожелават от сърце да носите леко това бреме.

С Божията помощ на добър час. На Многая лета и Амин. „ завърши владиката.