Заповедите на здравния министър Кирил Ананиев, с които се въвеждат предпазните мерки срещу разпространение на коронавируса, ще бъдат записани в закон. Това предвижда сценарият, по който юристите на правителството и управляващата коалиция подготвят излизането на България от обявеното извънредно положение на 13 май.

Юристите на Министерския съвет вече работят по законови текстове, които да дадат възможност ограничителните мерки за носене на маски, работата на магазините, движението между градовете да могат да се прилагат и след края на извънредното положение. В момента заповедите на здравния министър се издават въз основа на обявеното извънредно положение.

Два са вариантите за законови промени, които обсъждат управляващите.

Първият предвижда промяна в закона за бедствията, по-специално в текстовете, които регламентират преодоляването на щетите от бедствия и аварии. Този закон така или иначе има регламентация за кризисни ситуации, свързани със заплаха за здравето на населението.

По-предпочитан обаче бил друг вариант, разказаха пред “24 часа” представители на управляващите партии. При него ще се промени законът за здравето, а в преходните и заключителните разпоредби ще бъдат записани промени в още поне 7 закона. Така всяка от заповедите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев ще стане реално законов регламент, но с определен срок на действие. А при нужда сроковете в законите можело да бъдат удължени или съкратени.

Вторият вариант ще даде възможност да бъдат вкарани и всички икономически и социални мерки в една законова промяна. В момента те са разписани в закона за извънредното положение, но ще отпаднат след отмяната му, обясниха юристи.

Окончателните текстове за отмяна на извънредното положение трябва да са готови в средата на следващата седмица.