Родителите с изчерпан отпуск и без вариант да вземат болничен – да получат помощ от държавата.

Обсъждат се различни варианти за месечни помощи за деца, част от които ще изискват промяна в законодателството. Това е заявила социалният министър Деница Сачева на среща с представители на Асоциация "Родители".

Точно на каква подкрепа ще могат да разчитат семействата? Остава отворен въпрос.

Много родители изчерпаха отпуската си още в първите месеци на кризата с коронавируса, а социалното министерство закъсня с мерките, като дори в началото имаше доста спорове дали се полага болничен за върнато от училище и детска градина дете.

След това министър Сачева предложи еднократна помощ от 375 лв. на родители в принудителен отпуск, но първоначално поставиха твърде сурови условия за размера за подпомагането - родителите трябваше да са изчерпали целия платен отпуск помежду си и да са ползвали поне 20 дни неплатен отпуск. Впоследствие еднократната помощ бе отворена за всички нуждаещи се.

Както вече стана ясно, всички ученици във всички училища в страната ще започнат учебната година присъствено. Ще има посрещане на ученици на 15 септември, но няма да има големи тържества и събирания.

Ако в даден клас се установи случай на заразен ученик с COVID-19, ще се карантинира целият клас за една или две седмици. Само в такива случаи ще се минава към дистанционно обучение и то за времето на карантината, като на него ще се гледа само като на аварийна и компенсаторна мярка.

Наесен – на чина. Има ли болно от COVID дете, МОН кове правила. Вижте ги!