"Най-трудната битка днес е срещу омразата и отричането, които населиха душите ни", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото отбелязване на Международния ден на мира пред Паметника на Незнайния воин в София.

Традиционното честване се организира от Съюза на ветераните от войните на България, Дружеството на ООН в България, съвместно с обществени, патриотични и младежки организации.

"Нашето поколение е поколение на мира – приемаме го за постоянна величина, върху него градим живота си. Но мирът не е даденост и всеки ден всяка наша мисъл и действие трябва да са насочени към неговото опазване", посочи в приветствието си Илияна Йотова.

"Догодина ще отбележим 75 години от края на Втората световна война – най-голямата катастрофа, която преживя човечеството. Смятаме, че сме затворили веднъж завинаги тази страница и сме научили уроците си. Но дали това е така?", попита риторично вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи, че от много години насам светът не е бил толкова тревожен, с толкова конфликти в различни точки на света.

Вицепрезидентът определи климатичните промени като едно от най-големите предизвикателства днес.

"Те накараха много хора да загърбят дома си и да тръгнат към неизвестното в търсене на по-добро място за живот", отбеляза тя.

Тазгодишното мото на Международния ден на мира е: "Природата не води преговори".

"Преговори трябва да води всеки вътре в душата си с ясната отговорност пред бъдещето на планетата", настоя вицепрезидентът.

Снимка: БГНЕС