Първа среща на върха на ЕС с новия председател на съвет. Шарл Мишел откри политическите разговори, на които присъства и премиерът Бойко Борисов.

Във фокуса на дискусиите ще бъдат климатичните промени, неясната съдба на Brexit и многогодишната финансова рамка на общността. Ще бъде обсъден и въпросът за провеждането на Конференцията за бъдещето на Европа, партньорството между съюза и Африка, както и реформата на Световната търговска организация.

България се застъпва за целта за постигане на климатична неутралност до 2050 г. Същевременно в борбата с климатичните промени, приоритетни за България продължават да бъдат отчитането на националните особености, разходо- ефективността, правото на държавите членки да определят своя енергиен микс, спазването на принципите за технологична неутралност и солидарност и осигуряването на справедлив социален и икономически преход, включително чрез финансиране на европейско ниво, написа премиерът Борисов в личния си профил във Facebook.

По отношение на бъдещия многогодишен бюджет на ЕС, за България от водещо значение в преговорите продължава да бъде осигуряването на достатъчно средства за Кохезионната и Общата селскостопанска политика и тяхното справедливо разпределение, както и на адекватно финансиране за посрещане на новите предизвикателства пред ЕС.

По време на визитата си в Брюксел премиерът се срещна и с генералния секретар на ООН - Йенс Столтенберг.

След разговорите е станало ясно, че България желае да купи 2 подводници от Норвегия. Ще се търси политическа цена, пишат от bTV.
Експерти от Министерството на отбраната са категорични, че България трябва да възстанови способностите си с подводен флот, който ще подобри ситуационната ни осведоменост за случващото се в Черно море. В момента от натовските черноморски държави подводници има само Турция.

С това България продължава да инвестира в своята отбрана - ход, който беше оценен и по време на срещата Борисов-Тръмп. Йенс Столтенберг също поздрави страната ни за фокуса, който е избрала - сигурността в Черно море и инвестиции в сферата на сигурността.

“Принципът е отбрана и възпиране. Затова се въоръжаваме - да сме силни и да възпираме всякакви мераци към нашата територия и нашия съюз. Втора точка – диалог с Русия. Именно затова работя толкова активно за съвместния проект за АЕЦ “Белене” и за “Балкански поток”, заяви министър-председателят Бойко Борисов.