Очаквано тримата фаворити на ГЕРБ за градоначалници в София, Пловдив и Варна – успяха и устискаха победи над опонентите си. Поне така сочат предварителните данни от екзитпола на Галъп.

На балотажа в София настоящият кмет Йорданка Фандъкова печели нов мандат, трети цял по ред.

Тя води с близо 10% пред опонентката си Мая Манолова. Резултатът в столицата е 51% - 42,7 на сто.

Алфа рисърч предвижда пък преднина от 13 на сто за настоящия кмет Фандъкова 53.5%, пред Мая Манолова с 40.6%. 6% от столичани са отбелязали "Не подкрепям никого".

Съкрушителни победи за Здравко Димитров в Пловдив и Иван Портних във Варна предсказват проучванията.

В града под тепетата доскорошният областен управител печели вота на избирателите с 57% подкрепа, воеводата Славчо Атанасов остава далеч зад него с 37, 3 на сто от гласовете на пловдивчани.

В морската ни столица Портних за малко не успя на първия тур, но на втория буквално размаза опонента си Костадин Костадинов.

Настоящият кмет сяда отново на креслото си, след като на балотажа получи 60% от гласовете. За лидера на "Възраждане" са гласували 35 на сто.

Според Алфа рисърч във Варна резултатът е: Иван Портних - 60%, 36% за Костадин Костадинов.

Изненадите дойдоха от Русе, Благоевград, Плевен.

В крайдунавския град школската директорка Диана Иванова не успя да се противопостави на Пенчо Милков. Избраничката на ГЕРБ получи 37,6 на сто подкрепа, а червеният кандидат се оказа по-харесваният с 57,5% от гласовете.

В Благоевград настоящият градоначалник Атанас Камбитов не получи одобрението на съгражданите си и остана втори. Кмет на града ще е независимият Румен Томов, подкрепен от БСП, сочи екзитполът. 52% срещу 43 на сто.

И в Плевен кандидатът на ГЕРБ претърпя поражение. Независимият Георг Спартански, който е и настоящият кмет, води убедително пред Мирослав Петров. Резултатът е 55,3% срещу 39,5 на сто.

Николай Мелемов (ГЕРБ) взема 54% от вота за кмет на Смолян, а конкурентът му на балотажа - Стефан Сабрутев, кандидат на БСП, е с 42 на сто, сочи информация от екзитпола.

Кандидатът на партия "Пряка демокрация" Валентин Ревански е получил 52 % от гласовете в Ямбол и води с 12 на сто пред съперничката си от БСП Катя Георгиева.

Досегашният кмет на Сливен Стефан Радев, който е кандидат за нов мандат от ГЕРБ,  води пред конкурента си от БСП Кольо Милев с 60% : 36%.

Станислав Владимиров, издигнат от коалиция "БСП за България" в момента води в Перник само с 2 % пред съперничката си от ГЕРБ Вяра Церовска.

Изводи за миньорския град обаче все още не могат да се направят, защото ситуацията се мени заради близката разлика между тях.