Американският президент Доналд Тръмп даде сериозна заявка по време на срещата си с премиера Бойко Борисов. Обсъден ще бъде въпросът с визите за български граждани. Възможно е те да отпаднат, ако двете страни успеят да се договорят.

Тръмп заяви още и възможност да посети България. Той похвали страната ни, която трябва по думите му може да послужи за пример на Германия. Трябва да им кажеш на тях, че разходите ви за отбрана са над 3 процента от БВП, коментира Доналд Тръмп по време на срещата си с Борисов.

От началото на мандата си през 2017 г. Тръмп опитва да накара останалите държави в НАТО да вдигнат разходите си за отбрана до 2 процента от БВП. Германия е един от основните противници на тази политика на Тръмп. Българските разходи за отбрана пък нарастват до 3,1 на сто заради покупката на осем американски изтребителя F-16.

Сигурност, енергетика и търговия са трите теми във фокуса на разговорите между българския премиер Бойко Борисов и държавният глава на САЩ Доналд Тръмп. Двамата разговарят в Белия дом и дискутират важни въпроси, касаещи двустранните отношения между двете държави.

В момента разговорите текат на четири очи. Първоначално журналисти бяха допуснати.

Това е първото посещение на Борисов по покана на Тръмп.

Възможностите за доставка на американски втечнен газ за България и захранване на хъба “Балкан”, както и сигурността в региона на Черно море бяха темите на разговорите на Борисов с републиканците и демократите преди визитата му в Белия дом. По време на разговорите повдигнат е бил и въпросът за разкритите руски шпионски мрежи на Балканите в контекста на заловения у нас дипломат, опитал се за вербува високопоставени служители на службите и Министерството на отбраната в Русия.

Официалните събития започнаха към 9 ч. местно време с поднасяне на цветя на Паметника на Незнайния воин. Това е един от най-знаковите паметници на САЩ, където са положени останките на неизвестни американски войници от Първата и Втората световна война, както и от Корейската война.

Борисов и водената от него делегация бяха посрещнати с 21 топовни салюта в мемориала в Националния гробищен парк “Арлингтън” в щата Вирджиния.

“Тук, на това място, човек най-много се сеща за това, колко е ценен мирът“, отбеляза премиерът Борисов.

Очаквайте подробности!