Инвестиции за милиарди очакваме от две южнокорейски компании. Преговорите с тях са в напреднала фаза, като чакаме решенията от страна на фирмите.

Едната е Хюндай, с която се обсъжда създаването на център за изпитване на автономни автомобили. Другата пък има интерес да инвестира 1,5 млрд. евро в завод за батерии за електрически коли. Нейното име обаче засега се пази в тайна, като въпросната фирма проучва освен страната ни още две локации. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Емил Караниколов след посещието им в Центъра за научноизследователска и развойна дейност на "Hyundai Motor Group" в южнокрейския град Хусонг.

Премиерът разказа, че България е представила своите оферти в какво точно може да си партнираме Хюндай, но решението за това дали ще има завод у нас е в ръцете на борда на директорите на компанията, съобщава "Монитор".

"България е известна със заводите си в автомобилостроеноето, направихме много добра презентация и се надяваме през бордовете, когато минават някои от решенията, да продължим да имаме успех. Не е възпитано, да излезеш и да кажеш "аз разговарям по тази тема". Целият им завод, който е голям колкото 500 футболни стадиона, беше с нашите знамена и надписи кого чакат, така че да бъдем търпеливи, да си пазим спокойствието и стабилността в България, това се отчита, нещата ще станат", увери Борисов и допълни, че в момента у нас се правят доста неща за Хюндай.

По думите му най-голям интерес има към производството на батерии. "Интересът към страната е голям. Имаме над 250 завода във всяка една сфера, най-вече са интересни батериите", разкри Борисов.

Той уточни, че държавата ни продължава и преговорите с Фолксваген, които по думите му те са станали известни в цял свят. Караниколов пък уточни, че в момента основната работа е да презентираме България като една добра дестинация за бъдеще инвестиця на Хюндай.

Икономическият министър не разкри коя е другата компания, която проучва България заедно с още две страни за инвестиция на стойност над 1,5 млрд. евро в завод за батерии за електрически автомобили. Единственото, което каза Караниколов е че вече са оглеждани четири терена, но въпросната компания се е спряла на два от тях.

"Разговорите с Хюндай нямат нищо общо с инвестицията за завод за батерии, която в момента се разглежда, но и двете компании искат добра инфраструктура, затова държавата отделя голям бюджет за изграждането й", уточни Караниколов.

Борисов намекна също така, че военният министър Красимир Каракачанов води преговори за участието на страната ни в производството на изтребителите Т-50. Караниколов обаче каза, че срещата е с компания, която има производство на военна продукция, като е обсъждано бъдещо партньорство, но не за производството на изтребителите, а за възможност за доставка на амуниции. Въпросните изтребители са съвместно производство на корейците с Локхийд Мартин.

Премиерът Борисов обясни още, че страната ни е привлекателна за корейците и със своя туризъм и в конкретност със СПА центровете си. Той посочи, че доста сериозна средна класа ходят на почивка в Хърватия заради самолетната връзка между двете страни, но за момента догововарянето на директни полети от България до Корея не може да се случи. Борисов акцентира и върху стокообмена между двете страни. По думите му той расте с всяка изминала година, като вече е по-голям отколкото с Япония.

Посещнието на Борисов в Южна Корея продължава четвъртък и петък. Той ще се срещне с корейския си колега Ли Нак-йон и президента на страната Мун Дже-Ин. По време на разговорите премиерът ще търси подкрепа от тях именно за реализацията на инвестиции у нас. Борисов ще посети и унверситета за чужди езици "Ханкук".