Съветниците от Столичния общински съвет положиха клетва и с това започна новият мандат на "малкия парламент" в столицата.
Церемонията бе тържествено открита с водосвет и молебен от свещеници.

Сред интересните нови попълнения този мандат са бившият депутат Волен Сидеров и двама души, които се бориха за поста кмет на София - председателят на "Демократична България" Борислав Игнатов и председателят на "Спаси София" Борис Бонев.

Строй се, преброй се

Местната коалиция ГЕРБ-СДС ще бъде представена от 27 общинари, БСП от 15, "Демократична България" от 12, ВМРО от 4, АТАКА от 2.

На влизане в заседателната зала Борислав Игнатов уточни, че ръководената от него група в СОС ще се бори за добро управление на ресурсите, одит на общинските дружества, особено на "Топлофикация-София", осъвременяване на общия устройствен план на София, за да се спре презастрояването в столицата.

"На всички Вас, колеги, пожелавам да не отстъпвате до края на мандата си това да работите в полза на София и нейните граждани. Пуснете гражданите напред, нека те да Ви водят, следвайте техните желания и нужди, осланяйте се на диалога си с тях. Не забравяйте никога, че Вие само изпълнявате тяхната воля. Независимо дали решенията са трудни, важно е резултатите да са полезни за тях", заяви Илиан Тодоров, областният управител на Софийска област.

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова общинските съветници за повече работа с гражданите. Освен това тя заяви, че никой не трябва да се бори за партията си, а за хората и града.

"Решенията са това, което очакват софиянци от нас. Затова е техният глас и тяхното доверие. Бъдещето на този град е по-важно от рейтинга на която и да е партия или персона", заяви столичният кмет.

Тя обясни още, че ще предложи нови ресори. Те ще са "Строителство", "Дигитализация и инвестиции" и "Транспорт".
"Това са големите мотори на промяната на София и това е начина да увеличим скоростта на развитие", каза още Фандъкова.