“Никой не е излязъл от криза с тържествени оди, а с посочване на проблемите. И мисля, че за хората посочването на проблемите е много по-голяма надежда и упование, отколкото захаросани приветствия.” С тези думи президентът Румен Радев обясни силно политизираното си обръщение в новогодишната нощ.

Вместо традиционните приветствия и честитки за Нова година държавният глава отправи поредните остри критики към управляващите. И определи 2018-а като “година на корупционни скандали и ерозия на демократичните права”. Това предизвика много коментари и възмущения. Вчера Радев за първи път се изказа по темата.

“Не разбирам защо някои хора се страхуват от изричането на истината. Всички моменти са неудобни, когато трябва да се изричат неудобни истини”, коментира той след тържествения водосвет за Богоявление. 

Не подмина и проблема с електронните винетки, довел до три оставки. “Хаосът с винетките е олицетворение на стила на управление, който много пъти съм коментирал - липса на прозрачност, на отчетност и на отговорност”, каза президентът.

Радев отново бе категоричен за предложението на министрите на отбраната и икономиката да стартират преговори със САЩ за закупуването на изтребители F-16. “Конкурсът бе опорочен. Настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното - обяви победител в разрез със собствените си и на Народното събрание правила и дори се ангажира да надплати огромна сума”, атакува той. Припомни как имало популистки изказвания да не купуваме изтребители, за да има пари за пенсии. “Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече, и то за по-малко самолети”, каза Радев. Как ще спечелим уважението на Европа и на света, при положение че не уважаваме собствените си закони и правила, попита той.