Министър-председателят Бойко Борисов провежда среща с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и епархийските митрополити в Синодалната палата. Във фокуса на разговора са необходимите мерки и организацията за посрещането на Възкресение Христово, налагани от извънредното положение в страната във връзка с разпространението на COVID-19.

Решено: Без върби на Цветница тази година!

Министър-председателят Борисов посочи, че към момента в името на живота и здравето на българските граждани за ограничение на разпространението на коронавируса са въведени редица мерки. „От една страна сме забранили парковете, забранили сме хората да излизат в планините, затова пуснем ли ги да излязат така масово, много ме е страх да не тръгне голяма зараза“, категоричен бе премиерът Борисов по повод предстоящите празници Цветница и Великден.

В момента тече извънреден брифинг в Министерски съвет. 

Светият Синод реши да не се изпълнява полет до Йерусалим и да ползват огъня от миналата година. Средствата от полета ще се дарят за борбата с коронавируса. 

Светият Синод за първи път няма да раздава върби на Цветница. 

"В историята на нашата църква няма подобен акт. По-важното е да има служба и празник за Цветница и Великден.", обяви митрополит Гавраил. 

Той поясни, че първо са решили да се раздава върбата навън, но после са взели решение да отменят раздаването, за да не създават предпоставка за струпване на хора.

"Искаме да помогнем на правителството в борбата с епидемията", заяви още митрополитът.