Премиерът Бойко Борисов обяви, че участъкът от автомагистрала "Европа" от Драгоман до Сливница ще бъде завършен предсрочно до ноември.

"Продължаваме усилената работа по АМ "Европа" и "Балкански поток", които са проекти от огромно значение, не само за България и Сърбия, но и за целия регион. По трасето на "Балкански поток" вече са разнесени 474 км. тръби, от които 468 км. са заварени, а участъкът на АМ "Европа" от Драгоман до Сливница ще бъде завършен предсрочно до ноември. Уверих сръбския президент Александър Вучич, че независимо от трудностите заради пандемията, ускорената реализация на двата проекта е сериозен ангажимент на България.

Това написа във Facebook премиерът Бойко Борисов, който участва в дискусия с лидерите от Централна и Югоизточна Европа за бъдещото на Общността след Брекзит и пандемията COVID-19, която се провежда в Блед, Словения.

"Показахме, че в условията на пандемия не сме готови. Март месец се надпреварвахме коя държава първа ще затвори границите. България беше солидарна, произвеждахме медицински облекла, шлемове, маски и на всички, които са поискали в Европа, сме изпратили", посочи Борисов пред участниците във форума.

Министър-председателят ни изрази притеснения, че и към този момент държавите членки не разполагат с единен медицински протокол за действия при COVID-19 в контекста на очакваната втора вълна.

"Още нямаме ваксина", добави българският премиер. Според него предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват да сме по-обединени от всякога.

"Всички искаме да бъдем по-добре подготвени и да реагираме по-ефективно на кризите. В рамките на ЕС е необходима солидарност и единомислие между държавите членки, за да бъдем силни в справянето с кризата", подчерта Борисов.

В изказването си премиерът фокусира вниманието на лидерите и върху значимостта от бъдещото развитие на държавите от Западните Балкани и счита, че Европа трябва да остане последователна в изпълнението на ангажиментите си към приобщаването им.