При драконовски мерки за сигурност стартира Националното съвещание на Прокуратурата на Република България. Кордон от полицаи препречва пътя на всички, които не са поканени на събитието. Изградени са 3 КПП-та за събитието, чията тема е: "Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския съюз".

Междувременно около 30-ина души се събраха около 10 ч сутринта и започнаха протест с искане на оставката на главния прокурор, предаде репортер на Glas.bg.

В Националното съвещание ще участват над 700 прокурори и следователи от цялата страна. Иван Гешев посрещна лично всички свои колеги и гости.

В началото на своята реч главният прокурор на Р България Иван Гешев. заяви: "Прокуратурата не може и няма да спре да работи. Цената са атаки, а тази цена я плащат и нашите семейства".

„Мафия сме, защото внесохме светлина с дела, а не с думи, мафия сме, защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти, защото решихме проблема с телефонните измами, намалихме кражбите и грабежите, защото правим всичко възможно хората да живеят без страх.

Защото ще им бъдат ограбени последните спестявания, изнасилени или запалени къщите им, защото спряхме процеса България да се превърне в бунище, защото арестувахме наркопласьори, които тровят децата ни, включително и закрилящите ги служители от най-високите нива на  правоохранителната система.

Защото за пръв път от демократичните промени повдигнахме обвинения на действащ министър и зам.-министър и на още куп чиновници от нивата на държавната йерархия", каза още Гешев.

Тук сме, за да кажем, че ние - прокурорите, следователите и съдебните служители, също като 16-я американски президент Линкълн, можем да кажем - вървим бавно, но вървим напред!, заяви Иван Гешев.

Очаквайте подробности!