Партийната субсидия остава 8 лева на глас. Това става ясно от проекта за бюджета за 2021 година, с който всяка година се гласува и този текст от закона за партиите. Покрай това обаче се правят и други дребни промени. С тях вместо финансовото министерство, оттук нататък правосъдното ведомство ще отговаря за превеждането на партиите по сметките на формациите.

Сумите ще идват от бюджета на ведомството, вместо директно от държавния бюджет. Ако парите на правосъдието свършат, то тогава МС ще има право да превежда допълнителни трансфери, за да покрие разликата. Преди година имаше казус и с т.нар. надвзети субсидии, които партиите имаха възможност да върнат накуп или на вноски, които да им се приспадат. Крайният срок за това изтичаше в края на 2020 година. След това връщането трябваше да става по „общия ред“. Сега в закона са записали, че това ще става от НАП. Това на практика означава, че данъчните ще събират от партиите останалите суми. С предишни промени в закона заради извънредното положение и епидемията партиите бяха освободени от това задължение. Данните за това колко още дължат партиите, качени на сайта на финансовото министерство, показват, че остават още около 1,5 млн. лева. Общата сума, която партиите трябваше да върнат бе над 14,4 млн. лева, като по-големите формации го направиха почти веднага.

Наред с това се правят и промени в закона за НСО, с които де факто се улесняват процедурите за преназначаване в службата на държавни служители от МВР, офицери и сержанти от военното министерство и българската армия, както и на държавни служители от службите за сигурност. Това ще става без конкурс и ще е достатъчно да отговарят на условията и да има подписано писмено споразумение между двете ведомства, пише "Монитор".

Междувременно стана ясно, че Народното събрание си търси стенографи. Това е видно от обява, публикувана на сайта на парламента, където са обявили две свободни щатни бройки. Заплатата е между 1200 и 1750 лева в зависимост от опита на кандидатите. Изискванията са да имат средно или висше образование, да са правоспособен стенограф III клас, да владее машинопис и добра компютърна грамотност, както и да може да пише поне 150 думи в минута.

Стенографите подпомагат парламентарната дейност, като за целта стенографират в пленарната зала на смени по 15 минути, като се записва всичко, което се говори от микрофона на шефа на НС и от микрофона на трибуната и отразяват с ремарки обстановката в залата - реплики, ръкопляскания, скандирания, редакции. След това сверяват със записите от заседанието. Изготвят стенографски протоколи от заседанията на Председателския съвет , както и от тези на комисиите в НС. Наред с това от парламента си търсят и коректори за Държавен вестник, за където също са обявили 2 места, а са допуснати 20 кандидати. За целта те трябва да имат поне 4 години опит, ще трябва да минат и практически изпит, а предлаганата заплата е 1760 лева.