Откриха магистралата от Ниш до българската граница. С пускането на новия участък пътуването от сръбската столица Белград до България ще отнема около 3 часа. Продължението на трасето от българска страна все още не е завършено. На официалната церемония по рязането на лентата присъстваха сръбският президент Александър Вучич и българският премиер Бойко Борисов.

„Благодаря за тази чест и възможност, която ми давате. Мисля, че и ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада. От днес Сърбия има пристанище Варна, пристанище Бургас и до центъра на Истанбул няма нито един светофар. Цялата българска промишленост ще ползва този път за Западна Европа. Така, че днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия. Да ви е честита, да няма катастрофи, да сте живи и здрави”, заяви Борисов по време на откриването, предава Нова тв.

От Белград до границата с България скоростта ще бъде 130 км/час, толкова е максимално разрешено по сръбските скоростни пътища. Участъкът от Ниш до Калотина са последните 23 километра, които завършват сръбската част на общоевропейския коридор номер 10. Той е замислен да свързва Близкия Изток и Западна Европа.

При специални мерки за сигурност и строг пропускателен режим премина последният час, в който тази отсечка няма да е свободно достъпна за леки автомобили. От българската част от общоевропейския коридор остават около 30 километра, очаква се те да бъдат завършени до 2021 г. Това е разстоянието от Сливница до Драгоман и от Драгоман до Калотина.

Пред сръбски медии Вучич обяви, че за него днес ще бъде хубав ден и ще поздрави премиера Борисов на български. 

„Допреди един месец хората тук чакаха реколтата да се събере, а сега стотици работници работят в събота и на места новото трасе вече се асфалтира от валяците“, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който премина над АМ „Европа“ с хеликоптер на път за Сърбия.

От въздуха премиерът Борисов разгледа напредъка по строящата се АМ „Европа“, която е част от Трансевропейския коридор № 10, свързващ Лондон с Истанбул. Заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков двамата огледаха участъка Сливница-Драгоман и посочиха, че догодина ще се реже лентата на това толкова важно трасе.

 

„Това е от бюджета на българските данъкоплатци! И жп линията се изгражда на пълни обороти. Хората работят като пчелички“, изтъкна премиерът Борисов. Той отбеляза, че по част от трасето на АМ „Европа“ остават само по-лесните дейности. „Не е ли красота?! На места вече поставят маркировката, остава да сложат мантинели. По тези платна движението ще е със 120-130 км/ч, колкото и с хеликоптера. Правим така, че сърбите да имат пристанища във Варна и Бургас“, акцентира премиерът Борисов.