Новият "стар" председател на Столичният общински съвет е Елен Герджиков. Това стана с тайно гласуване от съветниците.

Другите кандидати бяха Милка Христова, предложена от градската опозиция БСП-София и Методи Лалов, предложен от групата на Демократична България.

Герджиков бе избран с 33 гласа "за", а "недействителни" нула.

Заместник-председателите на СОС са проф. Иво Петров, Милка Христова и Борислав Игнатов.

Проф. Иво Петров от групата на ГЕРБ/СДС е с 60 гласа "за". Милка Христова от "БСП за България" също 60 гласа "за", а Борислав Игнатов – 59 гласа "за" и един "въздържал се".

Кой за какво ще се бори?

"Да оставим на страна партийните боричкания и да се съсредоточим в работата. София има нужда от работа", заяви столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Тя ще се бори за преструктуриране на общината, иска създаването на нови ресори - "Строителство", "Транспорт" и "Дигитализация". "За сектор "Дигитализация" ще поканя сегашния изп. директор на Общинската агенция за инвестиции Влади Данаилов. Един млад човек, изключително консенсусен и диалогичен", обясни тя.

"Готова съм да внесем предложения за промени в ЗУТ с цел борба срещу презастрояването", каза още Фандъкова.

Председателят на градската опозиция БСП-София Калоян Паргов обяви, че те са избрани по смисъла на волята на софиянци.

"Ние сме тук да работим за доброто на софиянци. Важното е да го правим с мисъл и в интерес на гражданите. Това, че БСП остана в опозиция не беше неочаквано, но за малко се размина формирането на ново мнозинство - вместо г-жа Фандъкова можеше да стои г-жа Манолова. София има променена политическа конфигурация", допълни той.

Според "Демократична България" столицата има нужда от промени. Спред тях градът не заслужава опасен въздух. Те ще се стремят да наложат модернизацията, която да подобри качеството на живот на столичани. Искат финансова децентрализация и участие на гражданите в управлението, както и прозрачен общински съвет и ефективна администрация.

Независимият кандидат Борис Бонев е сам в зала, но заедно с екипа му изцяло ще работят за благото на София. Според него гражданите са се уморили от политическо говорене. Борис Бонев обобщи насоките на работа в три области: Първо, трябва прозрачност при вземане на решения на кмета и общинската администрация. Второ, експертност – софиянци очакват бързо решение на проблемите, а не както досега "проба-грешка". И третото направление е активно участие на гражданите в управлението.

"Атака" ще обърне внимание на ремонтите и строителството. Волен Сидеров беше смирен и обясни, че той ще работи за осветляване на работата на съвета.

"Имам и други полезни предложения, но се надявам да имаме време да ги чуем. Да работим разумно, защото всички сме смъртни и един ден ще отговаряме за действията си", настоя той.

ВМРО ще обърнат внимание на сигурността, а това ще стане, чрез подобряване на видеонаблюдението. Приоритет за общинските съветници са още: общественият транспорт, газификацията, електрификацията, благоустройството на кварталите. За тях ключова тема остава и развитието на северните райони и обособяване на две икономически зони – Кремиковци и Доброславци.