Слави Трифонов учреди партията "Няма такава държава" за 20 мин при изключително строги мерки за сигурност.

Охранители пазеха входа на столичната "Рейнбоу плаза", където делегатите се бяха събрали 2 часа преди обявеното време. Те дори трябваше да оставят мобилните си телефони в специално предназначени шкафчета отвън.

"Няма такава държава" е факт! Учредиха партията за 15 минути "на тъмно"

Достъп до залата имаха единствено хора с делегатски карти, на които се вижда логото на новата партия - длан с трибагреника.

Доскорошният шоумен пристигна с черен джип и охранители малко преди 14 часа и влезе през задния вход, без да се спре пред медиите.

В 14:20 ч учредителите започнаха да излизат в пълно мълчание.

По-късно до медиите бе изпратена кратка информация, от която стана ясно, че лидер на "Няма такава държава" е самият Трифонов, а негови заместници са сценаристите Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев.

В изпълнителния съвет влизат още сценаристи - Драгомир Петров, Александър Вълчев и Филип Станев, както и Виктория Василева, която е главен секретар на партията.

В ръководството са почти всички сценаристи от "Шоуто на Слави". Нямаше го обаче Иво Сиромахов. Общо са присъствали 559 делегати.

Трифонов по време на учредяването на партията: Аз не съм алчен за власт, а за справедливост

"Това е едно изумително нещо, което се случва, защото целият политически ресурс в последните години изглежда нелепо и нормалният човек чувства отвращение. Една огромна част от българите са отишли в чужбина точно по тая причина", с тези думи Трифонов започнал речта си, в която говори емоционално за референдума, иницииран от него и екипа му през 2016 г.

"Аз и моите колеги протестираме по този начин, защото се случи една огромна несправедливост. Беше проведен референдум по българския закон и Конституция и по правилата на пряката демокрация. Той беше захвърлен в ъгъла, все едно не се е случвал. Тук в България знаете, че всяко чудо е за три дни. Но чудото е нещо прекрасно, не може да бъде за 3 дни. Защото е изумително.
Днес е ден, в който си позволявам по-емоционално да ги обясня тези неща. Аз съм практичен човек и мислех да си напиша реч, но предпочетох да кажа нещата така - по-емоционално. Защото в крайна сметка ние затова живеем - за емоции. Те са лош съветник, но живеем заради тях.

Тази емоция, която предизвикаха с незачитането на референдума, е отвращение. Аз съм последователен и мисля, че най-правилното нещо е човек да върви към целта си последователно, без да се спира и да се страхува.

Има една група хора, които решиха, че това няма значение и с най-елементарни хватки и с незачитане на закона този референдум беше избутан в ъгъла. Ние протестирахме пред парламента. Резултатът беше абсолютно никакъв. А по закон това, което може да се направи е наистина да се създаде политически продукт. Не се измъквам от думата партия, но тя е отвратителна.

Като кажеш партия и ти става...Та този политически продукт е да възстанови справедливостта. Аз не съм алчен за власт, а за справедливост, както предполагам огромната част от вас. Кой нормален човек не иска справедливост?

Излизайки от тази зала всеки от вас започва да живее живота си на човек, подложен ежедневно на несправедливости. Аз не мога да оправя несправедливостите, това е безумно. Аз мисля, че има конкретна, точна и ясна цел, която е свързана с моя характер - когато нещо се прави, то трябва да се направи докрай.

Този референдум и решенията от него трябва да бъдат приложени в действие, независимо от това дали на някой му харесва или не. Има закон, който се нарича Конституция на България. В него правилата за пряката демокрация са точно изяснени. Те бяха спазени и сега ще бъдат спазени законите, за да бъдат приложени решенията. Защото така се прави.

Аз не мога да направя така, че да се спазват всички правила. Но едно съществено правило, като законът за пряката демокрация, за който са гласували 3,5 милиона души, ще бъде спазен. Защото, който застане на пътя на справедливостта ще си понесе всички последствия. Искрено съзнавам какво правя. Искрено осъзнавам отговорността, която поемам. Искрено осъзнавам, че съм се облякъл с дрехите на отговорността, която сте ме облекли вие. Суверенът е този, който създава тази история, аз съм просто инструмент. Осъзнавам вашето доверие и го оценявам. Животът е прекрасен!"

Основните цели на партията, описани в учредителната декларация, са именно исканията от референдума.

"Няма такава държава" ще работи за смяна на пропорционалната избирателна система с мажоритарна, намаляване на депутатите от 240 на 120, дистанционно и електронно гласуване, както и въвеждането на задължително гласуване на избори.

Партията предлага също пряк избор от гражданите на главния прокурор, както и на шефовете на областните дирекции и районните управления на МВР.

"Няма такава държава" ще бъде учредена в тази държава! И какво от това?