Независим прокурор ще разследва главния прокурор. Той няма да бъде длъжен да докладва на главния прокурор до внасянето на обвинението при извършено престъпление.

“С изменението, което правим днес, създаваме ново звено, абсолютно независим прокурор, коментира премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет.

Предложението на правосъдния министър Данаил Кирилов е независимият прокурор да е със статут на на завеждащ Инспектората. Той ще се избира от две трети от прокурорската колегия на ВСС с мандат от 7 години.

Той няма да разследва шефовете на Върховния касационен и Върховния административен съд, както първоначално беше предложено от правосъдния министър.

Правителството се събра на извънредно заседание днес, за да реши по какъв механизъм ще се разследва главния прокурор. Министрите се събраха, след като от Венецианската комисия излязоха със становище, според което трябва да се въведат промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

От там категорично заявиха, че българските власти трябва да се откажат от предложения от правосъдния министър Данаил Кирилов общ механизъм за отстраняване и разследване на “тримата големи” в съдебната власт.

С приетия днес проект затваряме кръга от поети ангажименти към председателя на Европейската комисия, каза още премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на Министерски съвет, цитиран от Агенция "Фокус".