Българският министър е потвърди позицията на ЕС, подкрепяна и от България, по споразумението във връзка с ядрената програма на Иран

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие заместник-министъра на външните работи на Ислямска република Иран д-р Сейед Аббас Арагчи, с когото обсъди двустранните отношения и актуални теми от международния дневен ред, съобщиха от МВнР.

Събеседниците посочиха продължаващите над 120 години официални отношения между двете страни като знак за трайните връзки между България и Иран. Министър Захариева отбеляза развитието на политическия диалог на високо равнище и припомни за визитата на премиера Бойко Борисов в Техеран през 2016 г.

 

 

 

„Сега трябва да се възползваме от натрупаната инерция в отношенията ни. Провеждането на политически консултации е добра възможност и важен механизъм за обсъждане на всички въпроси от взаимен интерес, както и на други актуални теми“, заяви министър Захариева. Иранският дипломат се съгласи и си пожела двете страни да превърнат различните предизвикателства във възможности.

В хода на разговора министър Захариева потвърди позицията на ЕС, подкрепяна и от България, по споразумението във връзка с ядрената програма на Иран и Съвместния всеобхватен план за действие. Аббас Арагчи изрази надежда, че ЕС ще следва поетите по силата на Плана ангажименти.