Обява на сайта на Министерство на културата предизвика остри обществени реакции.

Там е била поместена информация за конкурс за длъжността "директор" на Културно-информационния център на България в Скопие, но за да я заемат кандидатите трябва да имат документ за владеене на "македонски" език, съобщи Епицентър.

Половин час след публикуването на обявата тя обаче е била изтрита от страницата на министерството.

В изискванията за кандидатите било записано, че те трябва "да владеят писмено и говоримо официалния език на страната домакин".

За да докажат това обаче, кандидатите трябва да имат документ, който може да бъде:

- диплом за завършено средно образование в специализирана езикова гимназия в България;
- диплом за завършено висше филологическо образование;
- диплом за завършено средно и/или висше образование в страната-домакин;
- сертификат за степен на владеене на езика на страната-домакин, издаден от оторизирани държавни институции, разположени на територията на страната-домакин или на територията на Република България.

От това изискване излиза, че в България трябва да има средно или висше учебно заведение, където се изучава "македонски език".
Още през 1993 г. позиция на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН гласи, че македонската литературна норма е една от трите книжовни норми на българския език (т.нар. македонска писмена норма).

Докато се развива този случай, министърът на културата е на обиколка из България, за да обсъдят финансирането на археологическите разкопки и находки.