"Ще разделим страната на две равни части и ще вземем по-голямата"

Това е печелившата тактика според член на предизборен щаб, чиято цел е да направи своя кандидат обитател на Белия дом. Макар на регионални избори, преди 4 години ГЕРБ почти достигна златната среда, след като излъчи 130 общински кметове (21 на областни градове) от всичко 265. Абсолютният максимум?! Непостижим на парламентарни и президентски избори, трудно повторим на местни. Това пък е шанс за основния опонент, който, изглежда, удари абсолютния минимум и сега просто няма как посоката му да е още надолу. Театрална оставка на Нинова няма да има, призиви за предсрочни парламентарни избори – също.

Хубавото на местните избори е в това, че след затварянето на избирателните секции доста от щабовете на партийните централи са щастливи. Все някъде нещичко е спечелено и това се обявява за успех, разбира се. Чуват се социологически пророчества, че най-много усмивки ще има в канцелариите на ДПС. ГЕРБ цели да увеличи влиянието си в смесените райони, докато на скорошните евроизбори ДПС се поразшири на северозапад, където няма електорат по етнически признак. Да видим.

В най-голяма степен в София и Пловдив мажоритарният вот е повече партиен и от резултатите могат да се правят национални изводи. Рано очерталият се дамски гамбит вероятно няма да завърши с успешен ендшпил в контролното време, ще има отлагане и анализаторите ще търсят усилване на варианта преди доиграването в балотаж. Възможно е да се получи ефектът на т.нар. конформистки вот – водещият след първи тур привлича електорат поради естествения стремеж да се върви след победителя.

Само преди година Йорданка Фандъкова бе недосегаема икона, а сега се чуват протести срещу модела "Фандъкова". Около Мая Манолова е по-сложно. По времето на сталинските процеси от 30-те години на миналия век се пръкна странната формулировка "дясно-ляв центристки блок". Е, сега Манолова, къде повече, къде по-малко, разчита на подкрепа от целия спектър – доста сложен политически пирует.

В Пловдив е по-интересно. Тук изборите започнаха с отказа на двумандатния кмет да кандидатства за трети път.

"Важното е да се оттеглиш с достойнство, а не от принуда". Прозрението е на Ейми Уайнхаус, изпълнителка на рок, фънк, соул. Рокаджията Тотев не само слуша хитове, но послуша Ейми и се оттегли с емоционално самопохвално слово.

Спортсменът Здравко Димитров е ведрото лице на ГЕРБ след санитарното полугодие, предизвикано от "Апартамент гейт". Доверено лице на премиера, който на партиен форум призова: "Не се самозабравяйте!"

Славчо Атанасов, който съумява да мъти яйца в различни политически гнезда, през 2015 г. бе на кантар с Иван Тотев. Сега се явява с най-популистката кошница, непостижима при бюджетните реалии. И не само той знае това.

Най-лява е платформата на Николай Радев, който би трябвало да укроти тенденцията при всеки следващ вот на местни избори БСП да слиза все по-надолу.

На олимпийския шампион Николай Бухалов не трябва да се гледа като приложение на завехналия олимпийски принцип: "Важно е участието".

За "Кауза Пловдив" и "Съюз за Пловдив" с Дани Каназирева главното е какво влияние ще придобият в местния парламент.

Кандидатът на ЗС "Ал. Стамболийски" Георги Колев, адвокат с доказани мениджърски умения, е най-алтернативната фигура за кмет на Пловдив. Макар че нито една телевизия не го покани на дебат, той ще бъде изненадата след преброяването на бюлетините. Сега е времето!

Иде Видовден. Дали е възможно ГЕРБ да не сполучи в Пловдив или София? Или и в двата града? Ердоган загуби Истанбул и Анкара, а Орбан – Будапеща. И какво, животът продължава. Пилците се броят на парламентарни избори.