Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел, с което започна работното му посещение в белгийската столица.

Фокус на разговора беше изменението на климата. Българският премиер подчерта, че страната ни споделя позицията на ЕК, че това е глобален проблем с нарастващо значение, който изисква усилия от всички страни. Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че в държавите с висок дял на въглища в енергийния микс като България преходът към климатична неутралност ще изисква значително по-високи инвестиции и активни мерки в социалния сектор.

Ето и коментара на премиера. 

Пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представих позицията на страната ни относно изменението на климата. България споделя становището на ЕК, че това е глобален проблем с нарастващо значение, който изисква усилия от всички страни. В държавите с висок дял на въглища в енергийния микс като България преходът ще изисква значително по-високи инвестиции и активни мерки в социалния сектор. Приоритет за страната ни ще продължава да бъде осигуряването на плавен, социално и икономически-справедлив преход към постигането на климатична неутралност. А тя изисква значителни ресурси и по-амбициозна Многогодишна финансова рамка.